Selecteer een pagina

Wat is de noodzaak van een goede nachtrust?

We slapen een derde van ons leven… Die activiteit is even belangrijk als eten, ademen en drinken.

Wanneer we slapen, komen we weer op krachten van onze lichamelijke en zenuw vermoeidheden. Slapen is dan ook noodzakelijk voor de groei van kinderen om het zenuwstelsel te ontwikkelen. Wanneer ze slapen, wordt het groeihormoon afgescheiden. De informatie die ze tijdens de dag hebben opgedaan organiseert zichzelf en het geheugen wordt opgebouwd.

Goed slapen is dan ook een noodzaak voor kinderen om goed te groeien,te leren en zich te ontwikkelen.

De voorbereiding van de slaap

Als vermoeidheidstekenen optreden, is het tijd om naar bed te gaan. Dan is het belangrijk om rituelen te hebben om uw kind graag naar bed te laten gaan.

Bij voorbeeld : een slaapliedje, een sprookje, een knuffel, …afhankelijk van uw voorkeur. Het doel is het kind zich goed te laten voelen. Daarna moet hij zelf de slaap vinden.

Hij wilt niet naar bed ? Probeer hem te begrijpen. 

Als hij weigert te gaan slapen, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Probeer deze oorzaken te begrijpen en tegelijk standvastig te blijven.

Als hij bang is, probeer hem gerust te stellen. Leg uit wat er gaat gebeuren, denk aan dingen waarvan hij houdt en troost hem. U kunt ook de deur wat open laten, hij zal u dan horen en dat kan hem geruststellen.

De gouden worden om goed te slapen zijn genegenheid en veiligheid voor het slapengaan maar rust en eenzaamheid voor het slapen zelf.

Bron : http://www.one.be/uploads/tx_ttproducts/datasheet/Brochure_sommeil.pdf